De planten zijn onze voorouders

Het evolutieverhaal vanuit zes vernieuwende invalshoeken

42031418_sWe komen steeds meer tot het besef dat we geconfronteerd worden met de ondergang van onze natuur. Hierover is er veel geschreven, met name door bekende vernieuwers als Prinses Irene en Herman Wijffels. Hun publicaties zijn voldoende bekend en in dit artikel gaan we in op zes andere minder bekende auteurs die over hun liefde voor de natuur spreken en met name over het grote belang van planten voor het behoud van onze planeet. Darwin heeft door zijn evolutieleer het denken over de natuur een nieuwe richting gegeven, maar zijn inzichten hebben nog weinig invloed gehad op ons denken.

In dit artikel ga ik dieper in op dit evolutieverhaal vanuit de plantengroei, die door ontbossing en kunstmatige mutaties verarmd raakt. Het is een analyse van zes publicaties over de plant vanuit verschillende invalshoeken.

De vegetatief filosofische studie van Oudemans en Peeters toont aan hoe planten en bomen onze voorouders zijn met een eigen identiteit. Stef Freriks en Wim Lips gaan hier dieper op in als energieprocessen waardoor alles met alles samenhangt. Wim Lips gaat dieper in op het spirituele zijnsniveau van het plantenleven. Iedere mens wordt door elke plant op een eigen manier geraakt. Een plant, een boom en een tuin kan mensen tot rust brengen en spiritueel verrijken. Hij laat zien ook de aarde als levensorganisme een belangrijke rol speelt in het levensproces. Hans Blokzijl gaat hier dieper op in met zijn bomenhoroscoop. Adelheid en Huub Kortekaas overstijgen het denken over planten in hun kunst. Ze gaan in op de mystiek van de plant en zien iedere mens als een “spirituele Bloem in de metafysische tuin” van de wereld.

Lees het hele artikel hier verder …

Download PDF
E-Boek versies van : De planten zijn onze voorouders

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie