Filosofische Overpeinzingen over Bedrijfsleven en Spiritualiteit

Burger van de Wereld door Ulrich Libbrecht

Libbrecht opent met een historische les. Hij tekent de ontwikkelingen in de wereld vanuit het westerse perspectief, kijkend naar met name China. Het zou best eens kunnen zijn dat China niet alleen een bijdrage op technologisch en wetenschappelijk gebied zal geven, maar een stempel zal zetten op ons hele wereldbeeld.

Sprekend over ethiek, memoreert Libbrecht Rachel Carson, die al in de 60-er jaren de wereld wakker schudde met haar boek Dode Lente. Daarin beschrijft zij op pijnlijke wijze hoe wij de aarde kannibaliseren en kapot maken teneinde winsten te maximaliseren. Libbrecht rond af met een beschouwing over de taak van de Filosofie in het bedrijfsleven. Hij betoogt dat bedrijven niet langer techniek en financiële resultaten centraal moeten stellen, maar juist de mens.

Over Ulrich Libbrecht

Prof. dr. Ulrich Libbrecht studeerde sinologie in Gent. Hij promoveerde in 1972 cum laude aan de Universiteit Leiden en werd datzelfde jaar hoogleraar Sinologische Studies, Chinese filosofie en Boeddhologie aan de faculteit van Letteren en Wijsbegeerte in Leuven. Hij doceerde ook Comparatieve Filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Libbrecht is de oprichter van de inmiddels twintig jaar bestaande School voor Comparatieve Filosofie te Antwerpen, die een dependance in Utrecht heeft.

Het oorspronkelijke artikel uit Business Spiritualiteit Magazine Nijenrode #8 …

Download PDF
E-Boek versies van : Filosofische Overpeinzingen over Bedrijfsleven en Spiritualiteit

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie