Gezond werk, daar worden we allemaal beter van

bsmn02_scyntillae-ebk-mdv-4Al in 2008 schrijft Maurice de Valk “Gezond werk, daar worden we allemaal beter van” (Business Spiritualiteit Magazine, april 2008). Het artikel gaat over de noodzaak van preventie, om gezonde werknemers te krijgen en te houden, en over de sterke regelzucht van de overheid, met alle negatieve gevolgen daarvan voor de (werk)druk op werknemers. Dat het wat dat laatste betreft alleen maar erger lijkt te zijn geworden, dat bewijst de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) uit 2015. Werkgevers doen er van alles aan om onder deze wet uit te kunnen komen, en veel werknemers, met name in laagbetaalde banen, lijden eronder. Ook is er nog nauwelijks iets te merken van preventie op de werkvloer, hoewel er zo nu en dan geluiden opgaan als: “ik mag geen koffie meer meenemen voor mijn collega, zodat deze zelf in beweging komt en van zijn werkplek afkomt om koffie voor zichzelf te halen”.

De Valk stelt dat het kunnen doen van bij de persoon passend werk, met waardering en respect, zowel voor de medewerker zelf, als voor de mensen voor wie hij werkt (aandacht voor de patiënt in de zorg bijvoorbeeld), een voorwaarde is om gezond te kunnen blijven werken.

Wat spijtig is aan het artikel, is dat de auteur een sterke relatie legt tussen religie (contemplatie) en spiritualiteit. Wanneer je daar doorheen leest, kan je het alleen maar eens zijn met de stelling dat “stilstaan” minstens zo belangrijk is als “hollen”, waar het gaat om een gezonde werkhouding, net zoals een goede balans tussen werk en privé.

Het oorspronkelijke artikel uit Business Spiritualiteit Magazine Nijenrode #2 …

Download PDF
E-Boek versies van : Gezond werk, daar worden we allemaal beter van

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie