Het menselijk gelaat als uitdrukking van de spirituele kracht van de mens

Een gesprek van Paul de Blot met Chrisje van der Heyden-Ronde over haar schilderkunst vanuit het beelddenken

Chrisje, ik raakte geboeid door je schilderijen omdat ze niet alleen sterk het menselijk gelaat tot uitdrukking brengen maar ook de ontmoeting uitbeelden met de ander. Hoe ben je ertoe gekomen?

Dat heeft te maken met het feit dat ik een beelddenker ben. Beelddenken is heel belangrijk in onze hedendaagse beeldcultuur. Een taaldenker denkt 2 woorden per seconde en denkt chronologisch. Een beelddenker ziet 32 beelden per seconde, denkt snel, associatief en moet daar dan de woorden bij zoeken. Het is niet alleen visualiseren, want dan vorm je een beeld na het denken. Bij beelddenken gaat het om een ruimtelijk inzicht en een snel associeren met eerdere gebeurtenissen en beelden die in een flits aan mij voorbij komen.

De wetenschap dat ik een beelddenker ben heb ik pas onlangs ontdekt. Gelukkig heb ik de kans gekregen om te gaan studeren waardoor ik nu kan verwoorden wat mijn visie en inzichten zijn.

Heb je in je beelddenken ook gelijkgestemden met wie je je inspiratie kunt uitwisselen?

In mijn ervaring is het best moeilijk is om gelijkgestemden te vinden met wie ik mijn inspiratie kan uitwisselen. In deze individualistische tijd weet iedereen het zelf beter. Iedereen heeft een eigen weg gevonden of zoekt die op het Internet. We zitten allemaal vol inspiratie en kennis. Dat is natuurlijk prima, maar ik zou het toch wel fijn vinden als ik in die grote massa ook een groep kan vinden waar ik bij kan horen.

Ik ben vooral op zoek naar universele wijsheid. Er is zoveel informatie dat er vooral ook onderscheid nodig is. Misschien moeten er duidelijke richtlijnen komen om de chaos die ook in de kunst aanwezig is te ordenen. Daarom blijf ik dicht bij mijn eigen werken en denken. Daar vind ik mijn innerlijke beelden en daar heb ik meer dan genoeg aan.

Een late roeping ben ik, maar als kunstenaar ben en blijf ik jong. Ik ben niet ouderwets in mijn denken en ik bestudeer alles wat momenteel voorhanden is en mij kan helpen om betekenisvolle schilderijen te vervaardigen. Ook de nieuwe technologische ontwikkelingen hou ik bij en ik zie wel mogelijkheden om daar bij aan te sluiten. Wel hoop ik op hulp van een geniaal jong mens die mijn werk en alles wat daarbij hoort op een bijzondere manier op het Internet kan presenteren. Wat dat betreft zit ik vol ideeën. Want het zou zomaar kunnen dan de originele schilderen verloren gaan of in verkeerde handen terecht komen.

In je beelddenken komt volgens mij ook sterk de ontmoeting met de ander tot uitdrukking zoals de existentie filosoof Emmanuel Levinas dit uitdrukt: “In de ogen van de ander herken ik mijzelf in mijn verantwoordelijkheid voor de ander.” Herken je deze sociale dimensie ook in jouw beelddenken?

Inderdaad herken ik dat en ik heb ook geschriften van Levinas gelezen.

Meestal is het bij mij zo dat ik vooral de sfeer van dat soort boeken in me opneem. Deze sferen vond ik ook in de boeken van Marja de Vries en Peter Sloterdijk. Natuurlijk probeer ik ook andere kennis op te doen om verbanden te kunnen leggen en daarmee beter inzicht te krijgen.

Bij Levinas bleef voornamelijk het idee van de Ander mij aanspreken door de ontmoeting met anderen. En dan de Ander in de vorm van een portret of mensfiguur. Als kunstenaar heb ik de mogelijkheid om indirect voor anderen te zorgen via schilderijen. “Zorg voor de Ziel ” heet dat, maar je kunt het ook omschrijven als “Zorg voor het Spirituele” of “Zorg voor het Hogere in jezelf”.

Een schilderij kan een ontmoeting zijn en een sociale functie krijgen door deze zorg voor de ander te laten zien. Dat doe ik door mijn meditatieve manier van schilderen, het tot rust brengen door zonder penseelstreek te werken en door harmonie in het schilderij te brengen via kleur en vorm. Door een portret te schilderen ontstaat er een sfeer tussen het gezicht op het schilderij en het gezicht van de toeschouwer. Dat heeft het betekenis doordat het als een spiegel fungeert.

Je kijkt ook naar jezelf en vooral naar je innerlijke zelf.

Download PDF
E-Boek versies van : Het menselijk gelaat als uitdrukking van de spirituele kracht van de mens

Pagina's: 1 2 3

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie