Honger

Martín Caparrós

(oorspr. El Hambre)

Martín Caparrós toont in zijn studie Honger dezelfde uitzichtloosheid als Margaret Wheathly maar gaat in zijn lijvige boek dieper in op het dieptepunt van het armoedeprobleem, de honger. Er is volgens hem geen tekort aan voedsel in onze wereld, maar door de economisering ervan kwam er honger. Hij beschrijft in zijn boek de worsteling met zijn geweten. “Ik heb de wereld afgereisd en word steeds wanhopiger, maar ik geloof steeds meer in wanhoop. Niet doen wat ik wil doen vanwege de mogelijkheid van het resultaat, maar vanwege de noodzaak van het handelen, omdat ik het niet kan verdragen als ik niet iets doe. Ik denk dat het pas kan lukken als het wordt gedaan uit een zeker egoïsme en dat de grote momenten van de beschaving zich voordoen wanneer het egoïsme van duizenden bepaalt dat ze iets voor anderen moeten doen, dat ze op die manier iets voor zichzelf kunnen doen”(p. 651)

9789028426223 HongerHij versterkt zijn wanhoop met een uitspraak van Ban-Ki-Moon, de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties die zegt dat er elke vier seconden iemand sterft als gevolg van honger, ondervoeding en daarmee samenhangende ziektes. Dat is 17 doden per minuut door honger, 25000 per dag en 9 miljoen per jaar. Dat betekent dat er elk jaar anderhalf maal zoveel slachtoffers van de honger dood gaan als de holocaust. Wat kunnen we eraan doen en wie moeten we de schuld geven. Is het de schuld van degenen die meer eten dan waar ze redelijkerwijs recht op hebben? Moeten we onszelf de schuld geven? De enige reactie hierop is ons ertegen verzetten, ik welke vorm dan ook.“ Het is in alle opzichten weerzinwekkend dat mensen zo lomp zijn dat ze schaamteloos dingen bezitten en verspillen waar anderen om schreeuwen. Dit is een boek over de walging die we zouden moeten voelen om wat we hebben aangericht.” (p.625)

Martín gaat in zijn studie in op de vele vormen van honger in de wereld. Hij besteedt vooral aandacht op de situatie van enkele plaatsen in India, van Bangladesh, Argentinië, Zuid Sudan en Madagaskar en toont ook de invloed van het kapitaal van de Verenigde Staten.

Honger is een complexe situatie

Martín Caparrós gaat uitvoerig in op de complexe situatie van het honger aan de hand van onvoorstelbare voorbeelden. Er is een duidelijk verschil tussen de dagelijks zich herhalende honger die we allen ervaren en de wanhopige honger als er geen eten is. Er is geen plaag die zo dodelijk is maar ook vermijdbaar als honger. Het gaat hierbij niet enkel om de onmogelijkheid om te eten maar ook om de onmogelijkheid om je te verdedigen tegen degenen die meer hebben, meer geld, meer macht en meer wapens. Honger is een toestand, die ook te maken heeft met de onmogelijkheid om ziekten te genezen als gevolg van gebrek aan medicijnen.

Download PDF
E-Boek versies van : Honger

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie