Karmanomics

De zakenman Kees Klomp schreef een soortgelijk boek als Thich Nhat Hahn, maar dan vanuit zijn, “realistische aanpak van maatschappelijk meedogend ondernemen”. Volgens Klomp herhaalt ons destructief gedrag zich in de tredmolen van het eindeloos lijden totdat het in de nirwana toestand wordt opgeheven. Een soortgelijk proces voltrekt zich ook in het economisch handelen.

Destructief economische gedrag is te veranderen in constructief gedrag door een fundamentele verandering van bewustwording vanuit een breder spiritueel perspectief. De sangha, saamhorigheid als gemeenschap, is hierbij een centraal begrip. In het bedrijfsleven gaat het om het tastbaar maken van het geluk en gebruik maken van het lijden om te groeien en ruimte scheppen voor de liefde. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In een vlot en inspirerend verhaal beschrijft hij de spirituele diepgang in het bedrijf, ondersteund door een rijke bronvermelding gebaseerd op het web. Het koninkrijk Bhutan is een mooi voorbeeld van een dergelijke aanpak met geluk als politiek beleid.

Kees Klomp
Karmanomics
Wat bedrijven van het boeddhisme kunnen leren
Asoka, Rotterdam, 2011 
ISBN 978 90 5670 273 1
Download PDF
E-Boek versies van : Karmanomics

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie