Kerstmis

15381856_mKerstmis is het feest van het Kind. Het gaat om een verhaal van een kind dat in een onbegrijpelijke situatie geboren wordt en toch gelukkig is. In een tijd van toename van vechtscheidingen waarbij het kind vaak zwaar onder te lijden heeft, kan dit verhaal ons houvast en hoop geven. Het kerstfeest wordt vooral gevierd als een familiefeest. In Zweden komt de Kerstman uit het hoge Noorden op zijn slee met de cadeautjes om de kinderen blij te maken. Santa Klaus is de Goede Man uit het hoge Noorden die komt om er een mooi familiefeest van te maken.

Jammer genoeg zijn er ook kinderen zonder ouders die geen kerstfeest kunnen genieten in familieverband. Zo is in Nederland een kinderfeest ontstaan voor deze verweesde kinderen. Sinterklaas kwam uit Spanje, de goede bisschop die de kinderen blij maakte die geen familiegeluk kenden. Zijn knecht Piet kwam dan in de nacht door de schoorsteen de cadeautjes brengen die de kinderen in hun schoen vonden.

Op de een of andere manier heeft dit Sinterklaasverhaal een diep verdrongen trauma geraakt uit de tijd van de slavernij. Het kwam tot uitbarsting door de Zwarte Piet, die de pijn van het menselijk onrecht opriep. Men werd bewust dat een kleurling niet als volwaardig mens werd gezien en tot handelswaar werd gemaakt en ook Nederland rijk heeft gemaakt. Door de Zwarte Piet kwam dit collectieve hartzeer tot explosie. Heel begrijpelijk, gezien het zware onrecht.

Met het afschaffen van Zwarte Piet is de aangedane onmenselijkheid niet opgelost, want we kunnen de geschiedenis niet terugdraaien. Er is begrip en diepgaande verzoening nodig, want het gaat om diepgaande belangen. Het gaat om een kinderfeest die we de kinderen niet mogen ontnemen. Het gaat ook om een diep zeer die we niet mogen bagatelliseren. Zwarte Piet kan in een ander licht komen te staan als we erin slagen hem als gelijkwaardig mens te laten zien die erbij hoort, ook al is hij zwart. Het zwart is wel een ander mens, maar wel gelijkwaardig.

Wellicht kan hierin Nelson Mandela een voorbeeld voor ons zijn. Hij werd met een soortgelijk raciaal probleem geconfronteerd van rassenhaat na de Apartheid. Bestraffing of overwinning zag hij niet als oplossing om de samenhang te herstellen. Hij richtte zijn beleid op verzoening in een win-win situatie. Blanken en zwarten zijn wel verschillend, maar we horen bij elkaar en we hebben elkaar nodig.

Een dergelijke eenheid en verzoening kunnen ook in ons Zwarte Piet probleem uitweg zijn om de kinderen niet hun kinderfeest te ontnemen. Het Kerstverhaal is een verhaal over een Kind en de innerlijke vrede door het kind. Het kan in ieder van ons eveneens ons Kind tot leven brengen en innerlijke vrede scheppen. Die vrede wens ik de lezers toe, heel mooie kerstdagen!

Download PDF
E-Boek versies van : Kerstmis

Gerelateerde berichten

Een reactie

 1. Chavah Lichtenberg
  21 december 2014 op 13:34 Beantwoorden

  hartelijk dank,
  de beelden inspireren me … :
  Dissonanten horen bij het leven.In de nieuws berichten lijkt men alleen oor te hebben voor de dissonaten en de totaal klank uit het bewustzijn te verliezen.Ik waardeer ieder positief waar-achtig verhaal dat bijdraagt aan een ruimere blik.Meebewegen met de muziek,het leven en waar-nemen,.. hoog- achten.
  Zoals klassieke muziek mensen onderling verbindt zo werkt het leven zelf ook verbindend.Een concert zou ook een lijdensweg worden als de musici telkens stil zouden staan bij de dissonanten… ze horen bij de muziek… bij beweging… bij het proces!
  Is de zwarte Madonna niet een beeld voor transformatie? Moge het proces van transformatie de geboorte van het Kind van bewustzijn mogelijk maken!
  Chavah Lichtenberg

We zien graag uw reactie