The Fruit Hunters

Kijken naar een framboos zoals naar uw eerste, vlammende liefde
door Geesje Prins

fruit-hunters-eventsDe huidige Russische boycot op groente en fruit uit Europa maakt voor even aan een groter publiek weer duidelijk dat de voedselindustrie een gigantische wereldmarkt is. Want hoe vaak staan we stil bij het voedsel – onze dagelijkse diesel – dat we kopen?

Vaker dan voorheen, zo lijkt het op het eerste gezicht. Kijk naar de opkomst van hippe biologische supermarkten zoals Marqt, of de wekelijkse boxen met seizoensgebonden producten afkomstig van de lokale boer zoals bijvoorbeeld Boerschappen. Echter, het algehele sentiment is dat we het normaal vinden dat bijna alles het gehele jaar door te verkrijgen is. We verlangen een lage prijs en het stuk fruit of groente moet er ook nog eens perfect uit zien. Ondanks dat de Europese wetgeving sinds 2008 weer kromme komkommers toestaat, zie je ze zelden in de supermarkt.

Laat u inspireren door The Fruit Hunters. De volgende keer in de supermarkt kijkt u naar een framboos alsof u voor het eerst uw prille liefde diep en verliefd in de ogen kijkt.

In de documentaire The Fruit Hunters volgt regisseur Yung Chang een aantal mensen tot in de uithoeken van de wereld, die geobsedeerd zijn door fruit. Hij liet zich inspireren door het boek The Fruit Hunters: A story of nature, obsession, commerce and adventure (2008) van Adam Leith – Gollner. Zo zien we bekend acteur Bill Pullman die met zijn buurtgenoten in de heuvels van Hollywood een gezamenlijke boomgaard wil beginnen. En Noris Ledesma en Richard Campbell die in Bali op zoek gaan naar verschillende mangorassen om deze thuis in de States te conserveren. Bala Tingang van de Penan stam laat in de bossen van Borneo een bepaald soort vrucht zien die je zonder te lachen moet eten, omdat het voedsel je anders zal doden. De vrucht wordt volgens hem bewaakt door demonen. Ook passeren er een aantal kwekers, zoals fruitgoeroe Ken Love, die smakelijk vertellen over hun relatie, liefdesrelatie zou je bijna zeggen, met fruit.

De documentaire laat het fruit in al haar schoonheid zien in uitvergrote, langzaam voorbij schuivende beelden vol kleur en erotiek. Of zoals een van de kwekers het zegt: “Plants are not so shy when it comes to their sexuality, cause they’re out there flowering all the time. And attract the bees who come to collect their honey.
De smakelijke verhalen van deze fruit hunters en sensuele beelden van het fruit, wordt afgewisseld met geschiedkundige weetjes en mythes over diverse soorten fruit. Een van die mythes is die van John McIntosh. Hij ging op zoek naar zijn uit het oog geraakte geliefde Dolly. Uiteindelijk vond hij haar graf. Huilend van verdriet viel hij neer op de grond en op zijn rug liggend, zag hij in de bomen een glinsterende appel hangen. Dit wordt later dan ook de McIntosh appel genoemd. Het schijnt dat het merk Apple haar naam hier weer aan heeft ontleend.

De documentaire is een subtiel pleidooi voor het tegengaan van vervlakking van het fruitassortiment in supermarkten. Door efficiënter produceren, exporteren en winstbejag is de variatie kleiner geworden en ziet en smaakt elke appel of banaan hetzelfde. Ook rijst er een doembeeld op als we de natuur niet de ruimte geven. Zo wordt in Borneo de Doerian vrucht – de stinkvrucht die in sommige landen verboden is om in de trein mee te nemen, maar heerlijk smaakt – bedreigd door ontbossing. De fruit hunters gaan op pad om landeigenaren er op attent te maken dat ze deze bomen moeten behouden. In het verlengde daarvan ligt het geromantiseerde beeld van meer met de natuur leven. Want hoe mooi is het dat “uit modder en water zo iets moois en smakelijks kan groeien”, zoals Bill Pullman vertelt. Een van de mangokwekers voegt daar aan toe: “Being in the boughs of a mango tree is like lying in your mother’s arms.
Boven alles is de passie van de ‘fruit verslaafden’ voelbaar. Met hun bezieling strijden ze voor meer variatie in fruit en het behoud van diverse fruitsoorten. Dat is toch een smakelijk levensdoel? Kortom, een heerlijke film!

The Fruit Hunters
een film van Yung Chang
release 23 november 2012
gezien International Documentary Festival Amsterdam 2012 (IDFA)
Online kijken: https://vimeo.com/ondemand/thefruithunters/71295175

 


Een reflectie

Filmmaker Yung Chang gaat in op de vervlakkende trend van onze tijd, de ondermijning van de zin van ons leven door de dictatuur van ons economisch systeem, dat gericht is op grootschaligheid van de markt en op die manier op meer geld. De voedselbranche wordt beheerst door de supermarkt met hun streven naar kwantiteit ten koste van de kleine kruidenier die naar kwaliteit streeft. We verleren te genieten van de natuur, te genieten van ons voedsel en de liefde voor de natuur. In zijn film raakt Yung Chang verliefd op de framboos.

Paul de Blot SJ

Download PDF
E-Boek versies van : The Fruit Hunters

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie