Transformatieve yoga

Recensie Yoga boek_p_53c7d4556f96b5.38811595Doe je nog niet aan yoga? Zijn er nog twijfels? Dan is het boek Transformatieve yoga een goede reden om een keer aan yoga te beginnen; de oefeningen zien er uitnodigend en laagdrempelig uit.

De auteurs Ganga Hoogendoorn en Willemke Stilma geven weer wat yoga in essentie is; transformatie tussen lichaam en geest. Hiervoor zijn zij uitgegaan van een veertigtal basisoefeningen uit de Hatha yoga, die in relatie staan met de chakra’s of energiecentra. Neem je een bepaalde lichaamshouding aan dan volgt er een proces dat transformerend en helend werkt. Zo is de transformatie, die hieruit voortvloeit erop gericht alle gedachtes en emoties die gebaseerd zijn op angst om te zetten in liefde. Het is een proces waarin je bewust wordt van de waarde die je aan je gedachtes en emoties geeft.

De oefeningen worden duidelijk en gerubriceerd weergegeven met – om te beginnen – de zonnegroet en lichaamshoudingen die per energiecentrum/chakra uitgebreid worden behandeld door een:

  • uitvoering
  • transformatie
  • fysieke uitwerking

Wel zo prettig en overzichtelijk voor zowel de beginnende als de geoefende yogi. En wil je meer achtergrondinformatie dan is er meer dan voldoende. De houdingen worden door opeenvolgende foto’s uitgebeeld, die in combinatie met tekst op een evenwichtige manier verweven worden door de vormgever. Dit wordt per oefening verspreid over twee pagina’s, waardoor er een ruimtelijk effect en openheid ontstaat. Het hele boek straalt een transparantie en sereniteit uit. De uitgever heeft duidelijk gekozen voor een vormgeving die zich onderscheidt van het gemiddeld niveau van het inmiddels groeiend aanbod aan yoga boeken. Mede daardoor weten de auteurs de yoga uit de min of meer esoterische hoek te halen.

En last but not least: Transformatieve yoga is vooral bedoeld als practicum; je moet het doen om het écht te ervaren. Doe dit wel onder leiding van een erkende yoga leraar.

Sterk punt is dat aan het eind een wegwijzer is, waar per klacht of onderwerp een bijbehorende oefening wordt vermeld. Zo is het aan te bevelen om bij een burn out de heldhouding of de lotushouding te doen. Zoek je een rustgevende oefening, probeer dan de berghouding of gedraaide torso.

Transformatieve yoga; yoga op basis van een cursus in Wonderen
156 pagina’s
AnkhHermes, 2015
ISBN: 9789020211399
Download PDF
E-Boek versies van : Transformatieve yoga

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie