Twin Sisters

Twin Sisters: nature verbindt nurture

Twin Sisters, een film van Mona Friis Bertheussen, Noorwegen, 2013

Afgelopen februari stonden de tweelingzusjes Mia en Alexandra in de spotlight van de nummer 1 talkshow van Scandinavië. Wie had dat kunnen denken, nadat ze in 2003 als baby werden gevonden in een kartonnen doos in China en ieder apart ter adoptie werden aangeboden? Hun levensverhaal had ook een aflevering van het tv programma Wonderen bestaan kunnen zijn. Zo wonderlijk is de start van deze documentaire, of noem het een lotsbestemming, afhankelijk waar je in gelooft.

Een Noors echtpaar komt Alexandra ophalen in China. Een Amerikaans echtpaar Mia. Beide moeders hebben onafhankelijk van elkaar de meisjes een bijna identiek jurkje aangetrokken, dat trekt de aandacht en de Noorse en Amerikaanse ouders raken met elkaar in gesprek. Ze zien verdacht veel gelijkenissen tussen de meisjes, maar het weeshuis ontkent dat het zusjes zijn. Ieder gaat terug naar zijn eigen land om met een gelukzalig gevoel te genieten van hun gezinsuitbreiding. Toch laat bij beide gezinnen het idee van gelijkenis niet los en beide ouders stemmen in met een DNA test waaruit blijkt dat Mia en Alexandra inderdaad tweelingzusjes zijn.

De documentaire blikt terug door middel van interviews met de ouders en zusjes, oude video’s en foto’s uit het familie album. En volgt ook de achtjarige meisjes in hun huidige leven, toe werkend naar het moment dat ze elkaar weer gaan ontmoeten. Het leven van de meisjes en hun familie is één groot contrast. En tegelijkertijd hebben de meisjes een sterk verlangen naar elkaar.

Twin Sisters is een intrigerende aanvulling op het eeuwig durende nature-nurture debat. Zijn het onze genen of komt het door onze opvoeding dat we zijn wie we zijn? Deze integere documentaire laat zien dat het niet nature of nurture is, maar nature én nurture. Of sterker gesteld, nature is de verbindende, overstijgende kracht voor de verschillen in nurture.

Mia groeit in Amerika beschermd op. Haar ouders brengen haar elke dag van de week naar een andere hobby waar een écht Amerikaanse prinsessenfeest ook niet in ontbreekt. Alexandra groeit vrijer op in de Noorse natuur. Ze loopt zelf in het donker door de sneeuw naar school en is niet vies van een beetje muizenpoep aan haar handen. Doordat ze weinig afleiding heeft zoals Mia, is ze het meest uitgesproken in haar verlangen naar het ontmoeten van Mia. Het is hartverscheurend als je Alexandra weer naar de brievenbus ziet lopen in de hoop dat er post is van haar Amerikaanse zusje.

Dat Mia paardenlucht vindt stinken en Alexandra die lucht als normaal beschouwd is duidelijk een verschil veroorzaakt door opvoeding. Echter als de meisjes elkaar weer ontmoeten, zijn die verschillen niet zo belangrijk meer. Ze zijn blij elkaar eindelijk weer in de armen te kunnen sluiten en samen te kunnen spelen. En dat is intrigerend als je bedenkt dat ze al vanaf hun eerste levensjaar gescheiden van elkaar opgroeiden.

Hun natuurlijke band zorgt ervoor dat twee gezinnen hun verschillende levens oprecht met elkaar in verbinding stellen. En zo reflecteert de Amerikaanse vader zijn Noorse ervaring, zittend op een veranda en uitkijkend op de fjorden, dat het leven in Noorwegen gemaakt lijkt te zijn om te ontspannen en je familie en vrienden te ontmoeten. Waarbij hij opmerkt dat zij in Amerika toch vooral continue bezig zijn met van alles en nog wat.

Waar het voor de zusjes er niet toe doet waar zij vandaan komen, ga je bij je zelf wél na welk leven je prefereert: het altijd bezig zijn en volop afleiding of dicht bij de natuur en tijd om te mijmeren? De vele gniffelende momenten door het publiek bij de fragmenten van het Amerikaanse gezin, wekken de suggestie dat we meer compassie voelen of verlangen naar het Noorse leven. Als we de twee zusjes zien versmelten in een universele verwantschap, dan vervaagt die keuze en overvalt je de ontroering. Want je voelt vooral blijdschap dat twee zusjes die zo’n sterke verwantschap ervaren, elkaar weer gevonden hebben.

Twin Sisters, een film van Mona Friis Bertheussen, Noorwegen, 2013
Gezien november 2013, International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)
Op maandag 22 september 2014 werd de film uitgezonden bij 2Doc
Terug te zien via www.uitzendinggemist.nl
Download PDF
E-Boek versies van : Twin Sisters

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie