Wat houdt je tegen?

Filmrecensie The Butterfly Circus

Butterfly CircusMisschien, of zelfs waarschijnlijk, heb je al ontdekt waar jij goed in bent in dit leven. Dat waar je in uitblinkt zonder dat het je moeite kost, is je kernkwaliteit. Dat waarvan jij stelt dat het je nauwelijks moeite kost, maar waar anderen bewonderend naar kijken. Wat houdt je nog tegen om jouw kwaliteit in de wereld te brengen? Is het de wereld die op je schouders drukt? Vast wel. Maar de kans is groter dat jijzelf degene bent die jou tegenhoudt.

In onze persoonlijke rugzak bevindt zich een vak genaamd ‘negatieve overtuigingen’. Overtuigingen die je gaandeweg over jezelf bent gaan geloven. Denk daarbij aan statements als: ‘Ik ben te groot, te klein, te dik, te dun, te onhandig, te lelijk, te onaardig, te aardig om… ’ De lijst met overtuigingen die we met ons meezeulen is oneindig. Als je niet in dit vak van je rugzak kijkt, kun je misschien wel dromen van een groots leven, maar komt er in de regel zelden wat van terecht. Je zal jezelf altijd weer terug naar de aarde trekken, nog voordat je maar een klein stukje bent opgestegen.

Het vraagt moed en vastberadenheid om het volgende te ontdekken: alles wat in dit stuk van je rugzak zit is niet waar. Het kan zijn dat het op een zeker moment in je leven klopte. Of dat anderen je zo zien of zagen. Maar wat zij nog niet wisten, is dat je een oneindig potentieel hebt, dat nog niet eens voor een tiende is ontwikkeld.
Tijd dus om je rugzak leeg te maken en je te bevrijden van onnodige ballast.

Hoe doe je dat?
Door allereerst te beseffen dat iedere grote geest die ooit leefde, net zoals jij is of was. Het slachtoffer in ons denkt dat ieder ander bevoorrecht is en dat jij degene bent met de meeste pech en tegenslag. Om dat verhaal voor eens en altijd te ontkrachten, zou ik je willen uitnodigen om de film The Butterfly Circus te gaan zien, zelfs als je hem al gezien hebt.

Circusdirecteur Mr. Mendez heeft prachtige artiesten in zijn circus, die allemaal iets bijzonders kunnen. Voorheen waren ze stuk voor stuk aan lager wal geraakt, maar Mr. Mendez zag hun schoonheid en kwaliteit. De naam van het circus, The Butterfly Circus, gaat over de transformatie van de artiesten, symbolisch van rups naar vlinder. In plaats van hun rariteit te tonen, zoals in veel circussen gebeurde, toont Mr. Mendez hun schoonheid. Will (The Limbless Man) voegt zich bij het gezelschap, maar kan niets bijzonders, vindt hij zelf. Hij heeft geen armen en benen. In het vorige circusgezelschap werkte hij als een freak, van wie werd gezegd dat zelfs God zijn rug naar hem toe keerde.

Samen met Mr. Mendez kijkt Will naar de prachtige artiesten. die allemaal schitteren met hun specialiteit. Mr. Mendez heeft de schoonheid van Will al lang gezien, alleen Will zelf nog niet.

Mr. Mendez (over zijn artiesten): Zij zijn fabelachtig. Maar jij? Jij bent vanaf je geboorte vervloekt. Een man, als je dat zo noemen kan, waar zelfs God zijn rug naar toe gekeerd heeft.

Will: Stop daarmee, waarom zeg je zoiets?

Mr. Mendez: Omdat dit is wat jij gelooft. Maar als je ook maar één moment de schoonheid zou kunnen zien die uit de as kan oprijzen … (beelden van de Sterkste Man van de Wereld die eerst een barvechter was, de Danseres als voormalige prostituee en de oude Acrobaat die voorheen op straat leefde)

Will: Maar zij zijn anders dan ik.

Mr Mendez: Inderdaad, jij bent enorm in het voordeel. Hoe groter de tegenslag, hoe glorieuzer de overwinning!

Download PDF
E-Boek versies van : Wat houdt je tegen?

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie