Zijn juridisch procedures belangrijker dan mensenrechten?

43246886_sIk las begin juli in Het Parool dat er 50 Amsterdamse gezinnen moeten vertrekken na afloop van de juridische procedures van het kinderpardon. De kinderen, vaak al pubers, zijn hier geboren en getogen, maar moeten toch terug naar een land waarvan ze de taal niet kennen en er volledig vreemd zijn. Zelfs het pleidooi van de burgemeester schijnt niet te helpen. Het is alsof het de schuld van de ouders is, dat ze kinderen hebben, die in de gevoeligste periode van hun jeugdleven een geestelijke doodstraf krijgen opgelegd.

Wat is hun fout? Is een proces van jarenlange onzekerheid nodig om tot rechtszekerheid te komen? Procedures zijn blind voor de wanhoop van de lange onzekerheid van een kind, dat zich afvraagt wat voor nut het heeft om te studeren als het toch weg moet. Het kan door het kind beleefd worden als een geestelijke doodstraf en tot diepe frustratie leiden, ook bij hun in Nederland blijvende vriendjes. Frustratie kan een voedingsbodem worden voor terrorisme. Het is wel kortzichtig om ervan uit te gaan dat het kind toch naar het buitenland gaat. De jihad zit vol met jonge mensen waar ook Nederland last van kan krijgen. Hun haat kan ook in Nederland haatgevoelens opwekken die tot uitbarsting komen.

Als een juridische procedure ertoe leidt dat een in Nederland opgegroeid kind, voortaan het recht wordt ontzegd hier langer te blijven, dan is dat dodelijk voor de verdere groei van dat jonge leven. Gelukkig zien veel mensen in Nederland dat in. Heel veel burgemeesters verzetten zich tegen dit onmenselijke kinderpardonbeleid, maar de onmenselijke dictatuur van de juridische procedure blijft gehandhaafd. Het gaat niet om menselijkheid, maar om partijbelangen.  Hoe kan de politiek het toestaan dat de toekomst van een kind wordt opgeofferd aan een partijbelang?

Ik vraag me af of we met onze hardvochtigheid voor kinderen vergeten zijn dat we onze rijkdom te danken hebben aan onze kolonisatie en slavenhandel. Het is vanzelfsprekend dat er grenzen zijn voor het toelaten van asielzoekers, maar de norm moet gegrond zijn op menselijkheid en niet op procedures die jaren duren  voor er een besluit wordt genomen.

Het is een hoopvol teken dat talrijke burgemeester zich tegen dit beleid verzetten  en dat de kinderombudsman  zich ook inzet voor het lot van deze kinderslachtoffers.

Download PDF
E-Boek versies van : Zijn juridisch procedures belangrijker dan mensenrechten?

Gerelateerde berichten

We zien graag uw reactie